Fakta om grekland (a)
Befolkningen på landet är vanligtvis jordbrukare och tillbringar mer tid hemma. Skolorna är små och byn är hela tiden nära. I städerna är livet mycket snabbare. Skolorna är större och människorna bor i mindre hem, vanligtvis lägenheter. Befolkningen på öarna lever ett mycket stilla liv under vintern. De kanske inte arbetar alls under dessa månader eftersom vädret är för dåligt och alla turisterna har rest hem. Många öbor beger sig till fastlandet under vintern där de har annan sysselsättning och åker tillbaka till öarna lagom till turistsäsongen.
kontorsbyggnader för att hjälpa den snabbt växande befolkningen med de byggdes för snabbt och utan någon planering. De är mycket höga och står tätt ihop, vilket gör att staden ser mycket trångbodd ut.Thessaloniki är Greklands andra största stad. Mer än 400 000 människor bor i denna norra hamnstad som är ett centrum för handel och bankväsende. Det finns få andra städer som Aten och Thessaloniki i Grekland. Som stora städer kan räknas Iráklion på Kreta och Lárisa på fastlandet.
Av landets drygt 10 miljoner invånare har cirka 95% nygrekiska som modersmål. Drygt hälften av befolkningen bor i städer och närmare en tredjedel i Aten-Pireus – området (drygt 3 miljoner). Befolkningstätheten är 76 invånare per kvadratkilometer, men fördelningen är mycket ojämn.
Den grekiska matlagningen rättar sig efter årstiderna och har mycket av färska råvaror. Frukosten är vanligtvis mycket lätt. För många greker består den bara av en kopp kaffe. I andra fall kan den bestå av färsk frukt, bröd och ost och lammjölksyoghurt med honung. Lunchen äts hemma mellan 12.00 och 15.00. På landsbygden vilar man under en del av eftermiddagen och affärer och skolor håller då stängt. Middagen är ett lätt mål som man äter sent på kvällen. De som arbetar i städerna brukar istället äta en lätt lunch och huvudmålet mellan 20.00 och 22.00.Grekerna lagar sina huvudrätter med ett antal grönsaker. De vanligaste är aubergine, pumpa, spenat, kronärtskocka och olika rotfrukter som tillagas på ett antal olika sätt, ofta stuvas de. En grekisk sallad äts till alla mål. Den är gjord på getost, tomater, oliver och sallad och smaksätts med olivolja eller vinäger och citron.Den grekiska maten är baserad på de tre ”S” – sallad, souvlakia och stuvning. En sallad består på vintern av skuren kål, och på sommaren av skivad tomat och gurka. Båda serveras med en dressing av olivolja och citronsaft.Souvlakia är små bitar av lammkött eller fläskkött, ibland blandade med njure, svamp eller lök som lagas till på ett grillspett över en kolgrill. Om man tar en ”liten” skall man ta tre eller fyra grillspett. En ”stor” souvlakia, ett grillspett, serveras vanligtvis med lite sallad och kanske några pommes frites och är ett mål i sig själv. // bästa grekland
Vad ska man säja om mig, Som person är jag glad skrattar OFta Inte ofta oftas, Eller jag skratta mycket,Tycker att mycket i livet e kul,Men det e det inte. HAha, Men iaf, JAg e inte bra i skolan,och mina bästisar är Daniel Gabirlea gustav,Dom e så underbar ni borde träffa dom,Dom e så fina o snälla, Perfekta, JAg älskar er <3